Hoe pak je het aan?

Met wie?

Het belangrijkste is dat je naar iemand toe gaat bij wie het goed voelt en die je vertrouwt. Het liefst iemand die je kent. Bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin, je ouders, een oom of tante of een leraar.

Je kunt natuurlijk ook terecht bij je mentor op school of bij je huisarts.

Gesprek beginnen

Het kan heel spannend zijn om er met iemand over te gaan praten. Zeker als je je schaamt of schuldig voelt, of als het de eerste keer is dat je het iemand gaat vertellen. Neem daarom de tijd en probeer ervoor te zorgen dat je rustig kunt praten, zonder gestoord te worden.

Vertel dat je ergens mee zit en dat je het over een heel persoonlijk onderwerp wilt hebben. Als je zenuwachtig bent, kun je daar het beste mee beginnen. “Ik vind het heel spannend om dit te delen, maar …”. Zo weet de ander dat je serieus bent en dat het belangrijk is.

Je kunt het onderwerp ook eerst wat algemener ter sprake brengen. Bijvoorbeeld door hem of haar te vragen de informatie op deze site te lezen, of door samen een documentaire over het onderwerp te bekijken. Zoek op YouTube de vierdelige serie Beschadigd van programmamaker Jessica Villerius. Je kunt iemand ook een brief sturen. Zie deze voorbeeldbrief.

Hoe zal de ander reageren?

Meestal zal de ander het heel fijn vinden dat je hem of haar in vertrouwen neemt. In eerste instantie kan iemand er ook van schrikken.

Het helpt als je van tevoren nadenkt over de mogelijke reacties van diegene aan wie je het vertelt. Bedenk alvast de antwoorden en/of de uitleg. Een goede voorbereiding helpt tegen de zenuwen en je weet beter wat je wilt zeggen.

Als iemand aangeeft dat hij of zij je graag wilt helpen, dan is het ook belangrijk te beseffen dat het soms best ingewikkeld kan zijn voor diegene. Misschien moet de ander het even laten bezinken. Wijs de ander op de informatie op deze site die we speciaal hebben geschreven voor naasten en professionals. Daar vinden ze ook tips om er zelf mee om te gaan.

Sameninmijnschoenen.nl