Onbegrip van hulpverleners

Er zijn mensen die het moeilijk vinden om te gaan met zelfbeschadiging. Ook hulpverleners. Als je merkt dat een hulpverlener niet goed op je reageert, bespreek je dit met iemand die je vertrouwt. Je kunt altijd vragen of de hulpverlener je door kan verwijzen. Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij de persoon met wie je praat en dat je vertrouwen hebt in deze persoon. Laat je niet afschrikken als het niet helemaal klikt, probeer het een tijdje en zoek desnoods iemand met wie het wel goed klikt.

Het kan zijn dat de hulpverlener zich niet deskundig genoeg voelt om je te helpen. De hulpverlener zal je dan doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een psycholoog die meer ervaring heeft met het behandelen van zelfbeschadiging. Dit hoort natuurlijk in overleg met jou te gebeuren.

Onbegrip bij de eerste hulp

Sommige artsen en verpleegkundigen hebben te weinig kennis van zelfbeschadiging en denken dat je je aanstelt en aandacht probeert te trekken. Ze vinden dat ze jou minder goed hoeven te behandelen dan anderen.

Ze hebben het mis. Jij hebt net als ieder ander gewoon recht op goede zorg! Kom voor jezelf op, of vraag iemand die je vertrouwt om je te helpen.

Ben je slecht behandeld op de eerste hulp? Meld het dan bij de Stichting Zelfbeschadiging en bij het Nationale Zorgnummer (0900-2356780).

Sameninmijnschoenen.nl