Behandeling

Bij de behandeling leer je op een minder destructieve manier om te gaan met negatieve gevoelens. Je wordt geholpen om afleiding te zoeken, stressbeheersingstechnieken te leren en na te denken over alternatieve manieren om extreme emoties de vrije loop te laten en te uiten.

Ook kijk je samen met de hulpverlener naar de reden dat je jezelf beschadigt. Is er een ‘patroon’? Wat zijn de momenten dat de spanning of de negatieve gedachten of emoties zo oplopen dat de je jezelf gaat beschadigen? Is er misschien een onderliggend probleem?

Psychotherapie

Voor de behandeling van onderliggende problematiek die leidt tot ernstige zelfbeschadiging (bijvoorbeeld angst of dissociatie) zijn er verschillende vormen van psychotherapie die goed kunnen helpen.

Denk hierbij aan Trauma therapie, Schematherapie (Scheme Focused Therapy, SFT) (https://www.schematherapie.nl), Dialectische Gedragstherapie (DGT) (http://verenigingdgt.nl/dgt), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Eye Movement Desensitization and Reprocessing (http://www.emdr.nl ) en Mentalisation Based Treatment (MBT) (http://www.mbtnederland.nl).

Het voert te ver om deze behandelvormen hier nu helemaal uit te leggen. Je huisarts of andere hulpverlener kan je er meer over vertellen. Bespreek dan samen met de huisarts of de andere hulpverlener welke behandeling het meest geschikt is voor jou en waar je deze behandeling kunt krijgen.

Sameninmijnschoenen.nl