Wonden verzorgen

Je zult zelf of met anderen een inschatting moeten maken van hoe ernstig de verwondingen zijn en of je de wond zelf kan verbinden of verzorgen. Ga altijd naar de huisarts of spoedeisende hulp als je het niet vertrouwt.

Wees voorbereid

Als je jezelf beschadigt, zorg je dat je een verbandtrommel met voldoende pleisters, gaasjes en ontsmettingsmiddel in huis hebt. Het is belangrijk dat je schoon en hygiƫnisch materiaal gebruikt zodat je ontstekingen kunt voorkomen.

Tip: download de EHBO-app van het Rode Kruis.

Snijwonden

Oppervlakkige snijwonden kun je verzorgen met een hechtpleister of zwaluwstaartje. Zorg altijd eerst voor een goede ontsmetting, bijvoorbeeld met zoutoplossing of ontsmettende zeep. Eventueel kun je nog een verband om de wond doen.

Wanneer de wond blijft bloeden, te groot of te diep is, is er professionele hulpverlening nodig. Bij de huisarts, de huisartsenpost (HAP) of bij de eerste hulp (SEH). Hechten moet binnen zes uur gebeuren. Lukt dit niet, ga dan alsnog zo snel mogelijk naar de huisarts om te overleggen wat er gedaan kan worden.

Brandwonden

Brandwonden moeten zo snel mogelijk gekoeld worden. Ongeveer tien minuten, het liefst met lauw, zacht stromend, leidingwater. Neem bij blaren altijd contact op met een arts. Net als bij een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen. Smeer zelf niets op de brandwond en bedek de brandwond alleen met steriel verband of een schone doek.

Vergiftiging

Heb je jezelf vergiftigd door alcohol, drugs, medicijnen of iets anders, zorg dan dat er iemand bij je is en bel onmiddellijk de huisarts en/of de spoedeisende hulp.

Ontsteking

Een ontsteking herken je aan roodheid, glanzende en dikke huid, en pijn. Betadinezalf en regelmatig ontsmetten kunnen helpen de ontsteking te verminderen. Als je vermoedt dat je een ontstoken wond hebt, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan voor advies, zeker als het een diepe of open wond is.

Littekens

Littekens zijn niet altijd te voorkomen, maar door een goede wondverzorging kun je er wel voor zorgen de littekens te minimaliseren. Er zijn verschillende zalfjes bij de apotheek beschikbaar om littekens te verzorgen. Voor het herstel van je huid is het belangrijk dat je korstjes er niet afkrabt, maar wacht tot ze er vanzelf af vallen.

Andere opties om je littekens minder zichtbaar te maken zijn het laten laseren (bijvoorbeeld bij een brandwondencentrum), een huidtherapeut bezoeken, (medische) tatoeage of plastische chirurgie. In deze gevallen moet je er vrij zeker van zijn dat je jezelf niet meer zult beschadigen.

Sameninmijnschoenen.nl