Ik ben een ouder

Geen paniek

Het is erg aangrijpend als je erachter komt dat je kind zichzelf beschadigt. Probeer toch rustig te blijven. Paniek vergroot de wanhoop alleen maar en je kind kan het gevoel krijgen dat er helemaal niemand meer is die nog controle heeft of dat de situatie reddeloos is.

Ga het gesprek aan

Het is belangrijk om op een rustig moment het gesprek aan te gaan. Wat kan helpen is van te voren het gesprek te plannen, zodat er geen onverwachte dingen tussendoor kunnen komen. Probeer tijdens het gesprek je kind de ruimte te geven. Oordeel niet maar probeer vooral te begrijpen. Stel vragen en bied je hulp aan, zoek samen naar hoe je het beste verder kunt.

Wees open en benoem ook je eigen gevoel, wat de zelfbeschadiging met je doet, zonder aanvallend of beschuldigend te zijn. Het is normaal dat je als ouder verdriet hebt om de problemen van je zoon of dochter. Probeer er in eerste instantie vooral te zijn. Iemand die steun biedt is vaak ontzettend waardevol en kan al enorm veel helpen. Geef je kind de ruimte om zijn of haar verhaal te delen en luister zo aandachtig mogelijk zonder te oordelen. Vraag naar wat je kind nodig heeft of fijn vindt.

Probeer de focus niet teveel te leggen op bijvoorbeeld het laten zien van de verwondingen, of het stoppen van zelfbeschadiging. Je kind controleren of dwingen met zelfbeschadiging te stoppen werkt niet

Kijk voor meer gesprekstips bij erover praten.

Zelf overeind blijven

Bewaak daarnaast ook goed je eigen grenzen. Je kunt je kind het beste helpen als je ook goed voor jezelf zorgt. Zoek bijvoorbeeld zelf een vertrouwenspersoon op, of maak een afspraak met je huisarts om je verhaal te delen. Steun van je omgeving, bijvoorbeeld je partner of vrienden of familie kan helpend zijn. Ook kun je contact opnemen met de Stichting Zelfbeschadiging (https://www.zelfbeschadiging.nl) voor informatie en advies.

Naasten in Kracht

Er is een speciale website voor naasten van mensen met psychische kwetsbaarheid: www.naasteninkracht.nl. Je vindt er informatie, tips, voorbeeldvideo’s en ervaringen van andere ouders. Ook de Stichting Zelfbeschadiging heeft aan deze site meegewerkt.

Sameninmijnschoenen.nl