Ik ben een vriend(in), broer of zus

Het is heftig als je vriend, vriendin, broer of zus zichzelf beschadigt. Misschien wil je de ander heel graag helpen, maar weet je niet hoe. Het kan ook zijn dat de ander je heeft gevraagd het aan niemand te vertellen.

Erover praten

Ga in gesprek, maar op een rustig moment. Probeer niet te oordelen, maar probeer vooral te begrijpen. Stel vragen en bied je hulp aan. Zoek samen naar hoe je het beste verder kunt. Vraag je vriend(in), broer of zus wat hij of zij nodig heeft of fijn vindt en bepaal samen in hoeverre jij dat kunt geven of verzorgen.

Zie verder de tips bij Erover praten.

Doorvertellen?

Iemand die zichzelf beschadigt, schaamt zich daar vaak voor. Hij of zij wil in eerste instantie meestal niet dat anderen het te weten komen. Vooral niet de ouders en/of leraren. Misschien is je wel gevraagd om het aan niemand door te vertellen. Dan kun je in een lastige positie zitten.

Vertel het de ander als je het moeilijk vind om het geheim te bewaren. Het is sowieso aan te raden dat de ander ook een volwassene in vertrouwen neemt. Misschien kunnen jullie samen bedenken wie dat kan zijn.

Je kunt eventueel ook anoniem contact opnemen met de Stichting Zelfbeschadiging: https://www.zelfbeschadiging.nl/lotgenoten/ of chatten via www.jouwggd.nl met een jeugdarts of –verpleegkundige of met MIND Korrelatie: https://mindkorrelatie.nl/

Leuke dingen doen

Probeer niet alleen met de problemen bezig te zijn. Je bent in de eerste plaats toch gewoon vrienden of broer of zus. Blijf vooral leuke dingen doen met elkaar. Ga sporten, muziek luisteren, naar de film, of gewoon chillen.

Denk ook aan jezelf

Bewaak altijd je eigen grenzen. Je kunt een ander steunen, maar je kunt er niet voor zorgen dat iemands problemen verdwijnen of dat de ander stopt met zichzelf beschadigen. Je kunt een ander het beste steunen als je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgt. Praat met je ouders of maak een afspraak met een mentor of een leraar die je vertrouwt om je verhaal te delen

Je kunt ook contact opnemen met de Stichting Zelfbeschadiging (https://www.zelfbeschadiging.nl) voor informatie en advies.

Sameninmijnschoenen.nl