Moeilijke situaties
Er zijn een aantal standaard moeilijke situaties: boosheid, terugval en reacties van anderen. Hier lees je hoe je daarmee om kunt gaan
Boosheid
Boosheid is een allesoverheersende emotie. Het maakt het minderen of stoppen met zelfbeschadiging erg moeilijk. Want als je boos bent, kan de rest je eigenlijk niets meer schelen. Dan kan het erg verleidelijk zijn om jezelf pijn te doen. Probeer als je erg boos bent een time-out te nemen om de zaken op een rijtje te zetten.
Boosheid is een emotie die gaat over het stellen van grenzen. Als je boos bent is er vaak iets of iemand over een grens van jou gegaan. Het is goed om te onderzoeken waar je boosheid precies vandaan komt.
Je boosheid met een ander bespreken helpt bij het achterhalen van de oorzaak van je boosheid. Sta vooral even stil bij jezelf om voor jezelf helder te maken waarom je je boos voelt. Op die manier wordt het begrijpelijk en kun je de boosheid beter plaatsen in plaats van het (automatisch) op jezelf te richten. Onderdruk je boosheid niet. Sla tegen een kussen, ga schreeuwen of hardlopen, en ga dan, nadat de meeste spanning is gezakt, de confrontatie aan.
Terugval
Een terugval hoort erbij. Stoppen met jezelf beschadigen gaat meestal niet van de ene op de andere dag. Het lijkt logisch om boos te worden op jezelf of om je te schamen. Maar dat is onterecht. En door zo te denken komt je terecht in een negatief gevoel over jezelf, waardoor de drang om jezelf te beschadigen nog groter wordt.
Probeer je dus niet schuldig te voelen. Wees mild voor jezelf. Het belangrijkste is dat je je best doet. Een terugval hoort bij herstel. Het is niet het einde van de wereld. Het kan je zelfs helpen om beter te begrijpen wat jouw valkuilen zijn.
Het kan helpen om met een vertrouwd iemand te bespreken wat er is gebeurd. Deze persoon kan je steunen en helpen om met nieuwe moed weer verder te gaan.
Reacties van anderen
Mensen kunnen raar reageren als ze te weten komen dat je jezelf (hebt) beschadigd, of als ze bijvoorbeeld je littekens zien. Sommige mensen durven er niet over te beginnen en gaan staren of je ontwijken. Andere mensen gaan je heel persoonlijke dingen vragen, waar ze eigenlijk helemaal niets mee te maken hebben.
Die reacties komen vaak voort uit onwetendheid. Mensen weten niet goed hoe ze ermee om moeten gaan. Ze reageren dan onhandig. Daarom hebben we op deze site speciale informatie gezet voor naasten[link] en voor professionals[link]. Je kunt mensen daar dus naar verwijzen.
Het kan lastig zijn om met de reacties van anderen om te gaan. Bedenk van te voren wat je kan zeggen, als anderen ernaar vragen. Je bent niks verplicht. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat het pijn van vroeger is, of dat je er niks over kwijt wilt. Alles is goed.
Bedenk tegelijk ook dat jij zelfbeschadiging nodig hebt (gehad) en dit voor jou geen keuze was. De littekens of wonden maken jou niet minder als persoon. Ze horen bij je leven. Acceptatie van je zelfbeschadiging is een persoonlijk proces en kost tijd.